Foto : Erik-Jan Berends. 

ZWOLLE – De functionaris van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Oost en West Nederland (CBOW) heeft op 21 februari Ton en Janet Visscher gehuldigd. De broer en zus zijn 50 jaar lid van de Zwolse Brassband David.

Hun vader was al lid van Brassband David. Toen de vereniging kampte met een gebrek aan leden, werd gevraagd wie er nog kinderen had die de voortanden al hadden gewisseld. De toenmalige leden namen een aantal oude instrumenten mee om hun kinderen te enthousiasmeren. “Onze vader kwam met een grote koperen bugel thuis”, vertelt Janet. “Hij vroeg ons of we er geluid uit konden krijgen en of het ons wat leek om te gaan spelen. Zo werden we lid. Dat moest, want er moest meteen contributie worden betaald, iets van een dubbeltje of een kwartje.” Na ongeveer een jaar kwam dirigent Henk van ’t Veer. Hij liet de jeugdleden lesje 61 instuderen. Ton: “Als je dat kon, mocht je meespelen.”

Eerste vrouw
Janet speelt nog steeds bugel. Ton is overgestapt op bariton en speelt nu ook trombone. Janet was overigens de eerste vrouw in de vereniging. “De eerste dirigent Van den Berg was daar op tegen. Het was begin jaren zestig. Een vrouw, dat kon niet.” Hun eerste lessen kregen broer en zus bij de heer Tichelaar. “Hij heeft ons de basis bijgebracht”, zegt Ton. “Gewoon bij hem thuis. Hij woonde, evenals wij, in Assendorp. De kamer en-suite werd in tweeen gedeeld en zo konden we lekker onze gang gaan.” De toenmalige fanfare speelde in gebouw Pniel aan de Hoogstraat, waar ook de muziekschool zat waar ze ook les kregen. Janet: “Dat is later een wijkgebouw geworden voor de Vogeltjesbuurt. Daarna zijn we actief geweest in Berkum in de Emmauskerk, de Hoofdhof en een eigen gebouwtje bij de Duyvecampschool. Tegenwoordig zitten we tot volle tevredenheid bij de Bazuin in de Jupiterstraat.”

Overstap
De belangrijkste verandering in vijftig jaar was volgens broer en zus in 1973 de overgang van fanfare naar brassband. “We hadden geen saxofonisten meer, en daarvan heb je er bij een fanfare minimaal vier nodig. Het waren vooral docenten die speelden en zij kregen elders banen. De brassband-muziek was in die periode verder erg in zwang in Friesland en Zeeland. Zo hebben we, ook min of meer gedwongen, de overstap gemaakt.” Spijt hebben de twee niet, want ‘brassband-muziek maken vinden we ook wel heel schitterend’. Waar de fanfare-muziek heel Nederlands is, ligt de basis voor de brassband in Engeland, leggen zet uit. “Voor een brassband heb je standaard 28 personen nodig. Daarin kun je je ook niet verschuilen. Ieder heeft een eigen belang en als er een het laat afweten, merk je dat meteen.”

Record
Brassband David, de oudste vereniging van Zwolle, vierde in 1995 haar honderdjarige bestaan. Dat was volgens Janet een heel leuk jaar. “We zijn naar Zuid-Limburg geweest en hebben op de braderie van Assendorp een succesvolle recordpoging doorblazen voor het Guinness Book of World Records gedaan.” Dat de band nu niet zo bekend is, verbaast het duo niet. “We lopen niet meer op straat. We geven in het voor- en najaar concerten, doen mee aan concoursen en spelen normaal gesproken op Koninginnedag in zorgcentra.” Op 27 april om 20.00 uur speelt de brassband een Inauguratieconcert in de Fonteinkerk in Stadshagen

Brassband David telt momenteel 25 leden. De vereniging speelt een breed repertoire en is met name nog op zoek naar slagwerkers en een solo-cornettist. Janet en Ton zullen voorlopig nog zeker van de partij zijn. “We repeteren iedere donderdagavond. Er moet heel wat gebeuren, willen we dat overslaan. We doen het nog altijd met heel veel plezier.”

Bron: http://www.deswollenaer.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=DZ_TEXT_VIEW&doc_id=1024451&dept_id=15