Wilbert Zwier (Wilsum, 1988) ontving via de plaatselijke muziekvereniging zijn eerste muzieklessen op trombone. Hij doorliep de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij docent Jilt Jansma. Vervolgens studeerde hij bij dezelfde docent het hoofdvak Trombone (Klassieke Muziek) aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens zijn studie maakte hij onderdeel uit van o.a. het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en het Nationaal Jeugd Orkest en was hij stagiair en rempla├žant bij o.a. het Noord Nederlands Orkest, Het Gelders Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. In 2010 rondde hij de studie succesvol af.

Tijdens zijn trombonestudie raakte Wilbert gefascineerd door het dirigeren. Daarom studeerde hij aansluitend HaFaBra-directie aan hetzelfde instituut bij docenten Klaas van der Woude en Tijmen Botma. Hij ontving lessen en masterclasses van o.a. Jan Stulen, Norbert Nozy en Rune Bergmann. Bovendien bood de opleiding hem de mogelijkheid ervaring op te doen met orkesten als de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en een groot aantal amateurorkesten uit de wijde omgeving. In 2014 dirigeerde Wilbert zijn eindexamen-concert met het Gelders Fanfare Orkest en rondde daarmee ook deze studie af.

Wilbert heeft een vaste aanstelling gehad als trombonist bij orkest de Ereprijs, gevestigd in Apeldoorn. Dit ensemble specialiseert zich in nieuwe muziek. Momenteel is hij werkzaam als freelance trombonist in ensemble-, orkest- en solistisch verband. Hij werkt als docent groot koper bij o.a. de muziekschool ‘Vrijdag’ in Groningen. Als dirigent is Wilbert sinds 2011 verbonden aan Chr. Muziekvereniging ‘Oranje’ uit Roden en sinds 2014 aan Brassband David uit Zwolle. Daarnaast werkt hij regelmatig als gast- en invaldirigent en repetitor bij orkesten in Noord-Nederland.

In zijn vrije tijd is Wilbert solotrombonist en voorzitter van de Provinciale Brassband Groningen.