Brassband David - vertrek van Pniël, jaartal is onbekend

Brassband David – vertrek van Pniël, jaartal is onbekend

Op 15 maart 1895 werd muziekvereniging David door twee evangelisten die wilden beschikken over muzikale begeleiding tijdens de openluchtdiensten opgericht. Hiermee is David de oudste Zwolse muziekvereniging. Eén van de oprichters, W. Kwak, was in de beginjaren dirigent. De vereniging is oorspronkelijk opgericht als Harmonieorkest en is in de loop van de jaren overgegaan van harmonie naar fanfare. Vanaf 1970 treedt David op in brassbandbezetting. Na oprichter dirigent A. Kwak kwam dirigent Oscar Kroning die de dirigeerstok overgaf aan de man die David groot heeft gemaakt, E. van de Berg die meer dan 40 jaar als dirigent aan David verbonden was en het orkest naar de ere – afdeling loodste. In deze periode waren de uitvoeringen en concerten een belangrijk muzikaal element in Zwolle. In 1965 nam H. van ’t Veer sr. het roer in handen. Onder zijn leiding schakelde David in 1970 over van fanfarekorps naar Brassband.

Eeuwfeest Brassband David - 1995

Eeuwfeest Brassband David – 1995

Vervolgens kwamen Nico Sieffers, (1977 – 1986) Jan de Lange, (1986 – 1988) en Jan Holtrop (1988 – 1991) bij David op de bok. Eind 1991 nam Dirk Annema de dirigeerstok over. Vanwege het enthousiasme en de merkbare resultaten van het harde werken begon de prestatiedrang een rol te spelen en lonkten de concoursen. In 1981 werden de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de 3e divisie gewonnen. Ook won de band in 1996 de middensectie van de Open Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht. In 1999 promoveerde David naar de Vaandelafdeling, de hoogste afdeling van de Nederlandse muziekfederaties.

Brassband David - 1984

Brassband David – 1984

De jaarlijkse voorjaarsconcerten zijn een begrip geworden in Zwolle en de wijde omgeving, niet in het minst door de samenwerking met wereldberoemde topmusici. Zo werkte David al samen met James Gourlay, Sheona White, Katrina Marzella, en Brenden Wheeler. Ook Nederlandse virtuozen als saxofonist, Dick de Graaf, trompettist Frank van der Poel, dirigent en componist/arrangeur Joan Reinders werkten al eens samen met het orkest. Naast het voorjaarsconcert organiseert David meerdere concerten per jaar en werkt de brassband op uitnodiging mee aan diverse activiteiten.

Naast muziek maken op een zo hoog mogelijk nivo is de gezelligheid en saamhorigheid binnen de vereniging erg belangrijk. Hiervoor wordt twee maal per jaar een studieweekend gehouden, vaak ook ter voorbereiding van een concert of concours. In de afgelopen jaren vertrok David voor dit studieweekend reeds driemaal naar Duitsland, waar tevens meerdere concerten werden gehouden.

In het voorjaar van 2009 besloot dirigent Dirk Annema na een samenwerking van achttien jaar de band te verlaten per 20 augustus 2009. Wel zou hij in de toekomst voor David beschikbaar blijven voor het maken van arrangementen, eventuele invalbeurten en/of sectierepetities.

Op zaterdagavond 24 oktober 2009 vond het afscheidsconcert plaats. Het concert opende onder leiding van Dirk Annema, die stukken had uitgezocht die zijn loopbaan van de afgelopen achttien jaar het beste beschreven. Nadat Dirk Annema definitief het slotakkoord had bedankte de voorzitter hem voor zijn jaren van trouwe dienst en bood hem het ere-dirigentschap aan.

Momenteel staat Brassband David onder leiding van Wilbert Zwier.