Brassband David zoekt Zwollenaren die leuke anekdotes uit het Zwolse muziekleven kennen. Ook vergeten Zwolse liedjes zijn van harte welkom. In het najaar van 2014 staat de brassband samen met erelid en schrijver Frits Volkers op de planken in woonvormen voor senioren.

Anekdotes en deuntjes gezocht voor muziektour

Erelid en schrijver Frits Volkers temidden van leden van Brassband David

 

“Met de brassband waren we een keer in Giethoorn om op te treden. Zoals dat gaat in Giethoorn, moesten we al onze instrumenten met bootjes over het water vervoeren. Eén boot was gevuld met slagwerk en een andere met hapjes en drankjes. En ja hoor, de motor van het bootje met slagwerk ging kapot. Het lekkers arriveerde wel meteen. Daar konden we om lachen. Je hoort het al: gezelligheid is bij ons, naast de muziek, ook van groot belang”, vertelt voorzitter Jeroen van der Meer lachend. Deze en andere anekdotes heeft schrijver Frits Volkers beschreven in een boek over de geschiedenis van de Zwolse brassband. Toen oud-leden de brassband daarop attendeerden, ontstond het idee om er een voorstelling van te maken. Liedjes en verhalen wisselen elkaar daarin af. Wie nog typisch Zwolse liedjes, deuntjes of verhalen over muzikanten weet, kan via voorzitter@brassbanddavid.nl contact opnemen met Jeroen van der Meer.
“De 28-koppige band speelt muziek en Frits Volkers vertelt in zijn Kamperpoorter dialect over vroeger. Het repertoire wordt speciaal voor senioren samengesteld, omdat zij de oude liedjes en verhalen veelal kennen.”

Het heeft nogal wat voeten in de aarde om zo’n voorstelling te realiseren. De muziek moet worden gearrangeerd en er wordt een dirigent in de arm genomen voor de extra repetities en optredens. Daarom is er geld nodig. De Brassband kreeg het Zwolse fonds De Gasthuizen enthousiast en ontving een toekenning van 1.100 euro om het project gedeeltelijk mee te bekostigen. “Wij zijn ontzettend blij met deze toekenning”, zegt Van der Meer. “Hierdoor kunnen we aandacht schenken aan de Zwolse muziekgeschiedenis én senioren een leuke activiteit bieden, want zij mogen natuurlijk volop meezingen.”

De Gasthuizen
Brassband David kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een aanvraag via de website www.degasthuizen.nl. Ook andere initiatieven die iets goeds doen voor Zwolse senioren kunnen een financiële bijdrage aanvragen.