Afstudeerproject Arjan Dunning groot succesPERSBERICHT

Zwolle, 10 mei 2010

Doelstelling bereikt, er komt zeker een vervolg…

Sprakeloos… Dat was de reactie van Arjan Dunning na het afsluitende concert van het orkestproject Nice to Meet Music. Samen met collega-dirigent Arno Groeneveld hebben zij dit projectorkest opgezet ter bevordering van het imago van de blaasmuziek in Nederland.

Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 mei vond het project ‘Nice to Meet Music’ plaats, een project waarvoor jonge musici tussen de 14 en 40 jaar zich konden opgeven. Het project is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en andere sponsoren. De deelnemers kwamen uit heel Nederland, van Rotterdam tot Groningen.

Op 6 en 7 mei werd er van ’s ochtends tot ’s avonds intensief gerepeteerd in een groepsaccommodatie in Ommen. Dat muziek mensen bij elkaar brengt werd in dit project duidelijk zichtbaar. De deelnemers kwamen als individuen binnen maar vormden aan het eind een hecht orkest.

Vernieuwend

Het programma was voor dit NM2 project opgebouwd uit repertoire met diverse stijlen van klassiek tot pop en van jazz tot funk. Zo werden onder meer het prachtige Valley of the Pinios van Kevin Houben, Chuck Mangione’s Children of Sanchez en Arctic Funk van Torstein Aagaard Nilsen ten gehore gebracht. Vernieuwende elementen hierbij waren de toepassing van een violiste, een popband en DJ Browbeat. Hij wist tijdens een aantal stukken het orkest met groovy beats te ondersteunen. Het geheel werd gepresenteerd door een getalenteerde radiopresentator.

Concerten

8 mei was de slotdag van het project. Er zijn drie concerten gegeven; in het muziekhart van Voorthuizen, het centrum van Harderwijk en in de Broerenkerk te Zwolle. Ondanks het gure miezerige weer tijdens het eerste concert wist het orkest een nette uitvoering te geven van alle ingestudeerde werken. Het publiek, dat minstens net zoveel moest doorstaan als de musici, waardeerde het optreden met een luid applaus. Terwijl de buienradar goed in de gaten werd gehouden, vertrok het orkest na het concert vlug richting Harderwijk. Dankzij de opklaringen kon het optreden doorgaan. Het winkelend publiek in Harderwijk keek enigszins verbaasd op toen de hele karavaan neerstreek voor de muziekschool Noord-West Veluwe in het centrum van de stad. Toen de eerste klanken werden geproduceerd stroomde het plein binnen een mum van tijd vol.

De apotheose van het project vond plaats in Zwolle. In de prachtige Broerenkerk werd het slotconcert gegeven. Veel ouders en andere belangstellenden kwamen het spektakel bewonderen. De belangstelling was zo overweldigend dat er stoelen bij geplaatst moesten worden om alle toehoorders een zitplaats te kunnen bieden. De grande finale in Zwolle was van hoge kwaliteit, het beste concert van de drie. Dit concert vormde tevens een onderdeel van het afstuderen van Arjan Dunning aan het Zwolse Conservatorium, die hiermee ruim geslaagd is. Dat het niet alleen voor Arjan een geslaagd project is bleek wel uit de reacties van het publiek en van de deelnemers, waarvoor het veel moeite koste om afscheid van elkaar te nemen. De verwachtingen voor Nice to Meet Music 2011 zijn hoog gespannen. Zie voor meer informatie www.nicetomeetmusic.nl.