De schilderijententoonstelling van Mussorgsky met het verhaal van Hans en Grietje een unieke combinatie.

Stadsgehoorzaal, Kampen – ‘Deze bezem is niet zomaar een bezem… deze bezem behoort toe aan de Russische heks Baba Yaga…’ vertelt René Groothof tijdens het gala-concert van Brassband David. Zaterdag 21 mei werd de unieke uitvoering gegeven van de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky, gearrangeerd voor brassband, met daar over- en omheen een bijzondere vertolking van het verhaal over Hans en Grietje, gespeeld door de gerenomeerde acteur René Groothof.

Brassband David en René Groothof presenteerden de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky

De uit Zwolle afkomstige brassband heeft met dit concert weer een uniek project tot uitvoering weten te brengen. Het streven van de band is om ieder jaar een bijzondere productie uit te voeren, in navolging van ‘The Armed Man’ – een mis voor de vrede – is dit jaar gekozen voor het spectaculaire stuk De Schilderijententoonstelling van Modeste Mussorgsky.

Origineel is dit stuk voor piano geschreven. Het stuk is bekend geworden door de orkestratie van de Fransman Maurice Ravel voor symfonieorkest. Voor brassband is dit later gearrangeerd door de Engelsman Elgar Howard. Het stuk is enorm rijk aan verschillende klanken en kleuren en is geschreven naar aanleiding van zeven schilderijen van een andere Rus: Victor Hartman.

Deze op zichzelf al interessante muziek werd aangevuld door het verhaal van Hans en Grietje, gespeeld en geschreven door René Groothof. Niet het standaard sprookje, maar een spannend verhaal werd gebracht wat juist niet alleen voor kinderen is bedoeld. René Groothof bracht dit verhaal op sublieme wijze door verschillende rollen en gedaantes aan te nemen en met grote overtuiging over te brengen op het enthousiaste publiek.

Een bijzonder concert waarbij de unieke samenwerking tussen Brassband David en René Groothof succesvol bleek. Met dit concert heeft Brassband David opnieuw een mooi project afgesloten en zal zich nu gaan richten op het vinden van een nieuwe dirigent en op de komende concerten.