Op zaterdag 28 oktober zullen we deelnemen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

Vanaf 1981 bestaat er een landelijk kampioenschap voor brassbands. Nadat er in 1986 het doek viel voor ‘Vara’s Brassband van het jaar’, werd duidelijk dat er behoefte was aan een echt landelijk kampioenschap. Voor de echte brassliefhebbers onder ons is de NBK niet onbekend. Voor vele brassbands en fans is dit één van de hoogtepunten van het muzikale seizoen.

Brassband David doet mee in de 2e divisie en daarvoor is het verplichte werk dit jaar ‘Frontier Vision’ van de Amerikaanse componist Stephan Bulla;

Frontier Vision (uitgever De Haske/Hal Leonard) van de Amerikaanse componist Stephen Bulla is scherprechter om de kampioen in de tweede divisie te bepalen. Het gloednieuwe werk van Bulla is gebaseerd op het bekende thema ‘Ein Feste Burg ist unser Gott’. Een spectaculair werk dat memoreert aan het feit dat het 500 jaar geleden is dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van het Duitse Wittingen spijkerde. Een aantal jaren na Wittenberg gaf Luther tekst en muziek aan het nu bekende ‘Ein Feste Burg’. Deze melodie is compleet en in fragmenten de basis van Frontier Vision. Bulla combineert Luther’s hymne met een evangelische beweging die zich in de 19e eeuw verspreidde in Noord-Amerika. Deze pioneers op een missie zorgen voor multi-culturele en energieke ritmische invloeden in het werk. Het is geschreven in opdracht van de Western Territory Staff Band van het Leger des Heils. 
Bulla is magna cum laude afgestudeerd aan Berklee College of Music in Boston. In 1980 bekleedde hij de functie als staffarrangeur bij de Marine Band en het kamerorkest van Washington. In 2015 was hij te gast bij het NBK waar zijn Beecher Variations verplicht was gesteld voor de vierde divisie.

Vanaf de zomervakantie zijn wij bezig met de voorbereiding om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten op dit landelijke podium. Dit jaar zal de NBK weer plaatsvinden in het prachtige Tivoli Vredenburg in Utrecht.

In de afgelopen maanden hebben we hard gewerkt. We zijn onder andere op studieweekend geweest en hebben studie-ochtenden en dagen gehad. Wat er ook bij hoort, zijn een aantal try-outs. Afgelopen zondag hadden wij onze eerste try-out tijden ons optreden in de concertreeks ‘Muziek met een Plus’. Naast het mooie programma dat we ten gehore hebben gebracht, hebben we ook ons NBK werk voor de eerste keer laten horen aan publiek.

Aanstaande zaterdag zullen we deelenemen aan een tweede try-out. Namelijk de Atelier Pfeiffer try-out georganiseerd door Brassband Schoonhoven. Een zeer druk bezochte try-out die men ook wel de ‘mini-NBK’ noemt. Vele brassbands in verschillende divisies doen hier aan mee en het is dus een mooi voorproefje van wat je kunt verwachten op de kampioenschappen.

We kijken er naar uit om zaterdag op het podium te zitten bij de Atelier Pfeiffer tr-out. Deze zal plaatsvinden vanaf 19.00 uur in het ZIMICH theater Stefanus in Utrecht. Kaarten hiervoor zijn 5 euro en het adres is Brazieliedreef 2 in Utrecht. Voor actuele info over onze voorbereidingen en ander leuk nieuws over de brassband kunt u ons volgen via Facebook: https://www.facebook.com/brassbanddavid/